Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Zmeura: nutritivă și delicioasă

Zmeura, o plantă din familia trandafirilor, crește în arbuști de până la doi metri înălțime. Sezonul ei este între mai și august, dar este delicioasă și în stare congelată. Fructele se folosesc în marmelade, jeleuri și sirop.

Informații utile

Zmeura are următoarele proprietăți speciale

Zmeura, în detaliu

Zmeurul comun crește, de obicei, în poieni, în locații parțial umbrite, precum la marginea pădurii sau în luminișuri cu umiditate ridicată a aerului. Există două tipuri de zmeură: Zmeura de vară și cea de toamnă, ambele făcând fructe de câteva ori pe an. Există mai multe soiuri de zmeură, cum ar fi Tulameen, Himbotop sau Polka. Cea din urmă este foarte aromată, destul de mare comparativ cu alte soiuri și se cultivă la mijlocul lunii august.

Cultivă zmeura pe cont propriu

Zmeura se poate cultiva pe cont propriu destul de ușor. Răsadurile de zmeură trebuie să fie legate de un gard de sârmă, cu aproximativ zece lăstari la fiecare metru liniar. La cultivare, trebuie să fii atent la posibilele boli și dăunători. Una dinte aceste boli este putregaiul rădăcinilor. Acesta îngreunează creșterea noilor lăstari și deteriorează tulpina atât de mult încât planta va muri. Această boală se poate evita prin crearea unei structuri optime a solului. Printre dăunători se numără afidele, musculițele de zmeură și cevidomia scoarței. 


Proveniență

De unde provine zmeura?

În prezent, zmeura este răspândită în Europa, Asia de Nord și America de Nord. În aceste locuri, zmeura este întâlnită și în sălbăticie. Zmeura proaspătă din comerț provine din Europa și Asia. Zmeurii au condiții optime de creștere în luminișuri și la marginea pădurilor, în soluri bogate în substanțe nutritive. Zmeura este cunoscută din antichitate - era cultivată mai ales în mănăstiri, fiind folosită și ca plantă medicinală. Cultivarea profesională a început în secolul al XVII-lea. Chiar și atunci, oamenii considerau că aceste fructe au un efect benefic asupra organismului. 


Sezon

Când este sezonul zmeurei?

Sezonul zmeurei proaspete este din iunie până în octombrie.

Ofertele noastre de fructe și legume

Valabilitate: din 18.06.2024 până în 19.06.2024


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită zmeura și cum se depozitează?

Zmeura, în detaliu

Zmeura poate fi consumată proaspătă. Cu toate acestea, poate fi folosită și în salate de fructe, la torturi și prăjituri, marmeladă sau smoothie-uri. Se poate folosi în deserturi și preparate la cuptor. Se pot folosi fie fructele de zmeură întregi, fie pasate. Deoarece este bogată în vitamine, este consumată în stare crudă și este considerată foarte sănătoasă.

Cum se depozitează zmeura

Odată cules, fructul nu se mai coace. În acest sens, sunt fructe non-climaterice. Este consumată ideal imediat după cules. Este recomandat ca fructele sensibile să fie scoase cât mai repede din ambalaj după cumpărare. Zmeura este foarte sensibilă la presiune. Ideal, se depozitează pe o farfurie. Astfel, fructele au suficient loc și nu se pune presiune pe ele. Zmeura se depozitează în compartimentul pentru fructe al frigiderului. Poate rezista până la trei zile. Zmeura se poate congela fără probleme. Astfel, rezistă până la un an.


Rețete

La ce poți folosi zmeura


Ingrediente

Ce conține zmeura

Zmeura este bogată în vitaminele C și B. În plus, conține minerale, precum fier, potasiu, calciu și magneziu. De asemenea, conține și antioxidanți benefici pentru sănătate. Are puține calorii.

Valoare nutritivă
 

kcal: 33 kcal

Carbohidrați: 4,8 g

Proteine: 1,3 g

Grăsimi: 0,3 g

Vitamine

 

Vitamina A: 4 µg

Vitamina B1: 0,03 mg

Vitamina B2: 0,07 mg

Vitamina B6: 0,08 mg

Vitamina C: 25 mg

Vitamina E: 0,9 mg

 

Minerale

 

Calciu: 40 mg

Fier: 1 mg

Potasiu: 200 mg

Magneziu: 30 mg

Sodiu: 1 mg