Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Usturoiul: o aromă picantă intensă

Usturoiul este un condiment și o plantă medicinală care aparține genului Allium. Acesta este nelipsit din meniu, în special în regiunea mediteraneană. Partea care se recoltează este bulbul matur, care nu este încă uscat, format dintr-un bulb principal în formă de ou și alți șase până la cincisprezece bulbi secundari, cățeii de usturoi. 

Informații utile

Usturoiul are următoarele proprietăți speciale 

Usturoi proaspăt în detaliu

Usturoiul (Allium sativum) este o plantă care se cultivă împreună cu cerealele și înflorește din iunie până în august. În limbajul comun, planta se mai numește balb, aniu sau ai. Ca plantă erbacee, usturoiul ajunge la o înălțime de până la 90 cm. Frunzele plantei sunt plate și ascuțite. Bulbii, care au o dimensiune de aproximativ 5 cm, sunt înconjurați de un înveliș subțire, ca de hârtie, care poate fi alb sau roșiatic. Se face distincție între trei variante:

  • Usturoi Peking
  • Usturoi șarpe
  • Usturoi comun

Proveniență

De unde provine usturoiul?

Usturoiul este originar din Asia Centrală și a ajuns până în nord-estul Iranului. Planta a fost probabil adusă de romani în Europa pe Marea Mediterană, unde a fost cultivată în grădinile mănăstirilor. În prezent, usturoiul se găsește în întreaga lume și crește sălbatic în multe regiuni.


Sezon

Când este sezonul usturoiului?

Usturoiul proaspăt este disponibil din iunie până în septembrie. Deoarece bulbii de usturoi au un termen de valabilitate îndelungat, aceștia sunt disponibili pe tot parcursul anului. Usturoiul este, în mod normal, rezistent.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit usturoiul și cum se depozitează acesta?

Usturoi proaspăt în detaliu

În bucătărie, usturoiul se folosește în special sub formă de bulb. Cu toate acestea, sunt consumabile și părțile plantei care cresc deasupra solului, respectiv usturoiul verde. Usturoiul se consumă în formă proaspătă, uscată sau murată. De asemenea, acesta este disponibil sub formă de pulbere sau granule. Usturoiul este picant și se potrivește cu aproape toate felurile de mâncare din carne, pește și pasăre, salate și sosuri. De asemenea, se poate folosi pentru aromatizarea supelor.

Usturoiul se îmbină foarte bine cu produsele de origine animală, precum untul, cașcavalul sau ouăle. Aroma usturoiului oferă, de asemenea, o savoare intens picantă mâncărurilor de legume și tocănițelor. Aproape că nu există limite în ceea ce privește modul de utilizare a usturoiului. Pentru depozitarea usturoiului, se recomandă un loc răcoros, întunecat și aerisit.


Rețete

Ce puteți găti cu usturoi


Ingrediente

Ce conține usturoiul

Usturoiul este o plantă care are multe proprietăți benefice pentru sănătate. Planta are un efect antibacterian și poate să scadă nivelul lipidelor din sânge. Usturoiul poate ajuta, de asemenea, la scăderea nivelului de colesterol. 

Valori nutritive
 

kcal: 145 kcal

Carbohidrați: 28,41 g

Proteine: 6,05 g

Grăsimi: 0,12 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,2 mg

Vitamina B2: 0,08 mg

Vitamina B6: 0,38 mg

Vitamina C: 14 mg

Vitamina E: 0 mg

 

Minerale

 

Calciu: 38 mg

Fier: 1,4 mg

Potasiu: 530 mg

Magneziu: 35 mg

Sodiu: 19 mg