Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Vițelul: o carne săracă în grăsimi și plină de proteine

Carnea de vițel este carnea provenită de la bovine de câteva săptămâni sau luni. Vițelul este unul dintre produsele din carne de cea mai bună calitate și este plin de substanțe vitale și proteine. Carnea săracă în grăsimi și cu fibre fine are un gust delicat și este ideală pentru preparatele culinare ușoare, deoarece este ușor de digerat.

Informații utile

Carnea de vițel are următoarele proprietăți speciale

Vițelul a fost numit „cameleonul bucătăriei” de către francezul Alexandre Grimod de la Reynière (1758-1837), datorită versatilității sale. Înainte de preparare, carnea trebuie să se matureze doar 2-3 zile, deoarece țesutul conjunctiv este încă moale și fraged.

Carne de vițel proaspătă în detaliu

Ce reprezintă culoarea cărnii

Carnea de vițel de culoare albă spre roz pal este de o calitate deosebit de ridicată. Culoarea dovedește că animalul a fost crescut cu lapte adevărat și nicidecum cu substituenți și a fost hrănit cu fân. Carnea provenită de la vițeii crescuți prin respectarea altor standarde de hrănire este diferențiată în funcție de culoare, în roz și deschisă. În plus, modul în care sunt adăpostite animalele, de exemplu, cu spațiu suficient pentru mișcare, determină o colorație roșiatică a cărnii, datorită depunerilor crescute de fier.


Proveniență

De unde provine carnea de vițel?

Potrivit unui studiu genetic, vițeii, precum bovinele domestice, își au originea dintr-o turmă de numai 80 de bouri, care a fost domesticită în Orientul Mijlociu în urmă cu peste 10.500 de ani. Franța, Italia, Țările de Jos, Belgia și, de asemenea, Germania sunt considerați cei mai importanți producători. Principalele țări consumatoare sunt Italia și Franța.


Sezon

Când este sezonul cărnii de vițel?

Carnea de vițel este disponibilă pe tot parcursul anului. În mod tradițional, însă, vacile fată toamna și primăvara, astfel că primăvara târzie este considerată cel mai bun moment pentru a cumpăra produse proaspete și de înaltă calitate din carne de vițel.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită carnea de vițel și cum se depozitează aceasta?

Carne de vițel proaspătă în detaliu

Carnea de vițel este similară în mod natural cu cea de vită. Cu toate acestea, dimensiunea diferită și structura relativ mai fragedă a cărnii de vițel rezultă în alte bucăți de carne și alte posibile utilizări:

 • Spate: pentru medalioane și fripturi întregi
 • Gât: pentru ragout, gulaș și fricase
 • File: pentru medalioane și fripturi întregi
 • Spată: pentru ragout, gulaș, fricase, ca friptură cu sau fără umplutură
 • Șold: se prepară la grătar și la cuptor, pentru rulade, friptură înăbușită și fâșii de carne înăbușite.
 • Piept: se fierbe, se înăbușe, pentru fripturi cu și fără umplutură
 • Ciolan: se înăbușe, se prăjește întreg, pentru gulaș și ragout
 • Coastă: se fierbe, se înăbușe, se poșează pentru fripturi cu și fără umplutură
 • Burtă: se înăbușe, pentru umplutură cu tocătură și tocănițe
 • Pulpă: pulpa se taie în nucă, pulpă superioară și fricandeau
 • Nucă: pentru fripturi, ca bucată întreagă
 • Pulpă superioară: pentru fripturi și șnițel
 • Fricandeau: prăjit întreg


Carnea de vițel trebuie păstrată întotdeauna în frigider și consumată rapid.


Ingrediente

Ce conține carnea de vițel

Carnea de vițel are o structură mai fină decât cea de vită. Carnea săracă în calorii este compusă din aproximativ 75% apă. Aceasta are ingrediente valoroase cu valori nutritive ridicate, conținut scăzut de calorii și grăsimi și o valență biologică benefică. În 100 de grame de carne de vițel se găsesc doar 95 de kilocalorii, 397 de kilojouli, 70 de miligrame de colesterol, 20,6 grame de proteine și 1,4 grame de grăsimi. Conținutul de fier este de 1,4 miligrame.

Nutriționiștii recomandă carnea de vițel pentru conținutul său valoros de proteine. Acest lucru este important pentru sistemul imunitar, pentru producerea de celule, hormoni și enzime. Susține transmiterea impulsurilor nervoase și eliminarea grăsimilor. Fierul conținut este componenta de bază a celulelor roșii din sânge. Carnea de vițel asigură vitaminele B 1, B 2, B 6, B 12 și acid linoleic, precum și mineralele magneziu, potasiu, calciu, fosfor și sodiu. Totalitatea vitaminelor și mineralelor din carnea de vițel sprijină toate funcțiile vitale sănătoase.