Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Carnea: baza multor feluri principale

Carnea este un aliment de bază de înaltă calitate, consumată de om de la începutul începuturilor și care provine de la multe animale diferite. Conţine între 12 şi 22 procente de proteine hrănitoare şi utile pentru organismul uman. Termenul "carne" cuprinde toate ţesuturile moi ale animalului.

Informații utile

Carnea are următoarele proprietăți speciale

Carnea și produsele din carne sunt obținute de la mamifere, păsări și pești. Printre altele, carnea este alcătuită din țesut muscular, țesut conjunctiv, grăsime, cartilaj și fibre. Și măruntaiele pot fi cuprinse în categoria carne. În acest context și animalele cu sânge rece, de exemplu, scoicile, racii sau melcii servesc drept sursă de carne animală. În funcție de animalul domestic și tipul cărnii utilizate, există diferite tipuri de carne. Printre cele mai cunoscute animale domestice care servesc drept sursă de carne pentru oameni dintotdeauna, se numără: vită, vițel, taur și bou, porc, găină și cocoș, curcă, capră, miel, rață și gâscă.

Tipuri de carne proaspătă în detaliu

Pe lângă animalele domestice enumerate, carnea mai provine și de la animale sălbatice, de exemplu, de la mistreț, căprioară și cerb. Carnea poate fi consumată crudă, fiartă, prăjită, călită sau făcută pe grătar. Din cauza preîncărcării bacteriene potențiale a cărnii, se recomandă în mod obligatoriu tratamentul termic înainte de consumare, chiar dacă există unele produse din carne care se mănâncă în stare crudă, de exemplu, carnea tocată (tartar). Carnea are o aromă bogată și care tinde către gustul umami. Aceasta depinde preponderent de acidul glutamic din carne.

Ce conține carnea

Carnea, în funcție de tipul cărnii și procentul de carne, este un aliment deosebit de nutritiv și posibil bogat caloric. Carnea furnizează în medie între 100 și 250 de calorii per 100 de grame. Acestea se împart în următorii macronutrienți: între 10 și 30 de grame proteine la 100 de grame, în principiu, 0 grame carbohidrați și între 1 și 40 de grame de grăsime la 100 de grame.

În cadrul grăsimilor, găsim numeroși acizi grași nesaturați. Carnea mai furnizează și o cantitate mare de minerale, cum ar fi potasiu, magneziu, sodiu și vitaminele B6, B12 și D. Carnea are astfel un profil nutritiv extrem de avantajos, în general, și acoperă deja o mare parte a substanțelor nutritive esențiale, fără de care omul nu ar putea supraviețui.


Proveniență

De unde provine carnea?

Carnea este cel mai vechi aliment al omului și, ca atare, este consumat de mii de ani. La început, carnea obținută prin vânătoare directă de la mamuți și bivoli a fost prăjită deasupra focului și apoi mâncată. Primele produse din carne s-au născut prin uscare, putând fi astfel păstrate mai mult timp față de carnea proaspătă. Creșterea animalelor domestice a apărut numai după ce oamenii au început să formeze așezări stabile, animalele fiind ținute în imediata apropiere a oamenilor. Această trecere a avut loc acum aproximativ 10.000 de ani.


Sezon

Când este sezonul cărnii?

În prezent, carnea este produsă peste tot în lume. Drept unități de producție de carne servesc fermele de animale, unde sunt crescute animale precum vite, curci sau porci, sacrificate la final. Din animalele sacrificate se obține apoi carnea pentru producerea diferitor produse din carne. De aceea, carnea proaspătă sau carnea congelată este disponibilă tot anul, și, în aproape toate culturile, face parte din alimentele de bază ale oamenilor.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită carnea și cum se depozitează aceasta?

Tipuri de carne proaspătă în detaliu

Carnea este baza felurilor principale în majoritatea culturilor. Este preparată în diferite forme, de exemplu, prin fierbere, prăjire, coacere sau pe grătar. Este un ingredient popular și în salate. În unele culturi, carnea este consumată în stare crudă. Exemple în acest sens sunt carnea tocată de vită tătărească sau carnea tocată de porc, care este folosită ca fel principal sau unsă pe pâine. Un alt mod de preparare este așa-numita carne uscată, care se usucă pentru durabilitatea mai bună. O formă de conservare dezvoltată în Evul Mediu este, pe lângă aceasta, sărarea, unde carnea este pusă în sare. Multe produse din carne sunt conservate cu această metodă și în zilele noastre, de exemplu, cârnații.Ingrediente

Ce conține carnea

Carnea este considerată unul dintre cele mai esențiale alimente și ar trebui să figureze des pe farfurie, datorită numeroaselor substanțe nutritive care se găsesc numai în carne, de exemplu, vitamina B12. De asemenea, carnea furnizează o cantitate mare de proteine animale, care sunt importante pentru sistemul imunitar al corpului și pentru masa musculară. Carnea mai conține și diverse minerale. Însă, înainte de consum, carnea trebuie complet gătită, pentru a preveni infecțiile bacteriene. Persoanele cu afecțiuni cardiovasculare ar trebui să reducă însă la minimum consumul de carne, din cauza colesterolului conținut în aceasta.