Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Fructele: delicioase și sănătoase

Termenul „fruct” este o noțiune colectivă, care descrie toate fructele care pot fi mâncate crude de către oameni. Acestea cresc în arbori, tufe și arbuști în zonele tropicale, subtropicale și temperate. Pe mapamond există peste 40.000 de soiuri.

Informații utile

Fructele au următoarele proprietăți speciale

Sub termenul de fruct, înțelegem fructele plantelor provenite din semințe cultivate sau crescute spontan, precum și fructele care pot fi mâncate în stare brută sau pot fi prelucrate și au un gust plăcut, adesea dulceag, câteodată acrișor. Soiurile de fructe provin de regulă de la plante multianuale. Fructele au un conținut înalt de zahăr. Din punct de vedere botanic, fructul se dezvoltă dintr-o floare fertilizată. 

Fructe proaspete, în detaliu

Varietatea sănătoasă a produselor din fructe

Există fructe proaspete și la conservă - de cele mai multe ori, îndulcite cu zahăr și tăiate cuburi, câteodată și tăiate în jumătate sau feliate. Produsele din fructe în sticlă sunt similare, însă acolo pot apărea sub forma de piure sau gem. În comerț se mai găsește la sticlă și compot de fructe sau salată de fructe gata preparată. Fructele congelate în pungi sau cutii de carton pot fi cumpărate la diferite gramaje, sunt bine porționabile și pot fi recongelate după desfacerea ambalajului. Fructele sub formă de sucuri cu diferite calități și arome sunt, la fel, larg răspândite. Fie că este vorba de nectar, suc, suc direct sau smoothie - toate conțin fructe menite să fie băute

Diverse fructe sudice la modă

În bucătăria asiatică, fructele coapte de yuzu sunt populare la prepararea unor salate acrișoare-fructate, însă și ca ingredient în dressinguri aromatice. De asemenea, aceasta servește și drept topping pentru numeroase specialități japoneze de patiserie. Pe lângă sare și piper, în Japonia, și fructul yuzu este considerat un condiment, folosit pentru a conferi mâncărurilor un gust mai acrișor, respectiv mai amărui. Tot mai des sunt oferite și kiwano, pitaya sau fructul dragonului, acerola și alte fructe exotice similare.


Proveniență

De unde provin fructele?

Fructele există peste tot în lume. Distingem între soiuri autohtone, fructe sudice și soiuri exotice. Deoarece fructele sudice și alte soiuri exotice necesită clima corespunzătoare pentru a putea crește, acestea trebuie importate. Alte specii, cum ar fi fructele sămânțoase, se dezvoltă bine și în zonele temperate.


Sezon

Când este sezonul fructelor?

Fructe există tot anul - dacă nu regional, atunci din import.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite fructele și cum se depozitează?

Fructe proaspete, în detaliu

De regulă, fructele pot fi mâncate proaspete. Există însă și compot, marmeladă, gem și garnituri pentru prăjituri din fructe. Acestea îmbunătățesc produsele lactate, deserturile, sosurile și mâncărurile din carne. Se pot fierbe, deshidrata, conserva și transforma în piure. Există rachiuri din fructe, lichioruri, țuică și altele asemănătoare. Fructele sub formă de sucuri cu diferite calități și arome sunt, la fel, larg răspândite (de exemplu, nectar, suc sau suc direct). În smoothie, produsul din fructe este prelucrat complet într-o băutură foarte cremoasă. Deoarece, de regulă, fructele se strică relativ repede, trebuie consumate la scurt timp după cumpărare. Unele pot fi depozitate în frigider și astfel pot fi păstrate timp mai lung.


Ingrediente

Ce conțin fructele

Fructe proaspete, în detaliu

Soiurile tipice de fructe sunt fructele semințoase, fructele sâmburoase, fructele de tip bacă, fructele cu coajă tare, precum și fructele sudice și fructele exotice. De regulă, semințele acestor fructe sunt foarte hrănitoare, datorită conținutului de calorii, însă, de cele mai multe ori, nu pot fi consumate împreună cu fructul. Pentru consum, acestea au de regulă o pulpă cu conținut ridicat de apă. Astfel, deși au o valoare nutritivă redusă, oferă adesea un conținut ridicat de vitamine și minerale.