Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Brânza rasă: perfectă pentru gratinare

În funcție de preparat, înainte de toate, brânzeturile tari și semitari se potrivesc pentru a fi rase. Sortimentele de brânză tare au adesea o aromă mai intensă, în timp ce brânzeturile semitari au un conținut mai mare de apă și astfel se întind mai bine și formează o crustă brună aurie.

Informații utile

Brânza rasă are următoarele proprietăți speciale

Brânză rasă proaspătă în detaliu

Brânza rasă conține minerale precum calciu, potasiu, magneziu, sodiu și fosfor. În timp ce brânzeturile tari sunt caracterizate de o aromă mai intensă, brânzeturile semitari conțin mai multă apă. Brânzeturile semitari au grade de maturare diferite. La brânzeturile tari, procentul de apă din masa de brânză fără grăsime nu depășește 56%. Cu cât brânza devine mai matură, cu atât mai greu se lasă tăiată; prin urmare, sortimentele complet maturate pot fi doar rase. Brânzeturile tari pot avea găuri, însă există și soiuri care nu au găuri.


Proveniență

De unde provine brânza rasă?

Brânza rasă este produsă în diferite țări. Parmezanul cunoscut provine din Italia, la fel ca Pecorino. Gruyère și Raclette se produc în Elveția, Edamer și Gouda în Olanda.


Sezon

Când este sezonul brânzei rase?

Brânza rasă este obținută din brânzeturi tari sau semitari și este disponibilă pe tot parcursul anului. Condiția unei brânze rase este maturarea lungă, doar atunci se dezvoltă gustul savuros și calitatea pentru răzuire. Pe timpul maturării, brânza este depozitată în încăperi de maturare climatizate. În funcție de sortiment, acest proces poate dura câteva zile, săptămâni sau ani. Sortimente cunoscute de brânză tare sunt: Parmezan, Pecorino și Gruyère. Gouda, Edamer și Raclette intră în categoria de brânzeturi semitari.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită brânza rasă și cum se depozitează aceasta?

Brânză rasă proaspătă în detaliu

Diferite mâncăruri, precum risotto, pizza, variante de paste sau gratin, devin perfecte datorită brânzei rase. Nu este obligatorie alegerea unui singur sortiment, brânza poate fi și amestecată. Astfel că Mozzarella nu este potrivită numai pentru pizza, ci în combinație cu Maasdamer merge și la gratin din legume sau cartofi. Brânza rasă conferă mâncărurilor o aromă suplimentară, se întinde bine și capătă o culoare maronie.

Cum se depozitează brânza rasă

Brânzeturile tari dintr-o singură bucată au termen de valabilitate mare și se depozitează bine. Nu trebuie să rămână în folie, ci trebuie depozitate învelite în hârtie în compartimentul pentru legume al frigiderului. Se recomandă scoaterea brânzeturilor tari din frigider cu o jumătate de oră înainte de consum. Brânza rasă poate fi cumpărată însă gata ambalată la pungă. Însă brânza deja rasă are un termen de valabilitate mai scurt. O depozitare prea mult timp are un efect negativ asupra mirosului și gustului.


Rețete

La ce poți folosi brânza rasă


Ingrediente

Ce conține brânza rasă

Consumul de brânzeturi este sănătos, deoarece furnizează organismului calciu. În plus, brânzeturile tari conțin multe proteine și vitamine. De altfel: Cu cât mai maturată, cu atât mai acceptată este brânza și de organismul persoanelor cu intoleranță la lactoză.

Valori nutritive
 

kcal: 386 kcal

Carbohidrați: 0 g

Proteine: 28,9 g

Grăsimi: 30 g

Vitamine

 

Vitamina A: 330 µg

Vitamina B1: 0,04 mg

Vitamina B2: 0,32 mg

Vitamina B6: 0,11 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 0,9 mg

 

Minerale

 

Calciu: 1100 mg

Fier: 0,3 mg

Potasiu: 100 mg

Magneziu: 43 mg

Sodiu: 300 mg