Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Calcanul: un pește plat, cu un gust delicat

Din punct de vedere culinar, calcanul este cel mai impresionant reprezentant al familiei de pești care stau pe fundul mării și face parte din familia peștilor plați. Calcanul este originar din întregul Atlantic de Nord-Est și se mai găsește pe coasta marocană până în centrul Norvegiei. Populează Marea Mediterană, Marea Nordului și vestul Mării Baltice. Calcanul are o specie de pește înrudită, care trăiește în Marea Neagră și se numește generic calcan de Marea Neagră.

Informații utile

Calcanul are următoarele proprietăți speciale

Calcan proaspăt în detaliu

Calcanul poate fi recunoscut prin intermediul unei denivelări osoase deasupra ochilor. Peștele plat aproape rotund are pielea de culoare gri spre maro. Pielea este acoperită cu numeroase pietre mici, asemănătoare unor umflături. Poate atinge un diametru de 1 metru și o greutate de 25 de kilograme și preferă apele temperate, cu o adâncime cuprinsă între 20 și 70 de metri. Carnea calcanului este albă, tare, are un gust subtil, se păstrează proaspătă pentru o perioadă destul de lungă de timp și este ușor de digerat. De altfel, la începutul secolului al XIX-lea, calcanul era gătit întreg în cazane uriașe, pentru marele spectacol de pe prestigioasa masă de ospăț.


Proveniență

De unde provine calcanul?

Calcanul se găsește în tot Atlanticul de Nord-Est, unde este și pescuit cu precădere. Există totuși populații și în Marea Mediterană, în Marea Nordului și în vestul Mării Baltice. Calcanul trăiește și în Marea Neagră. Nobilul pește plat este crescut în acvaculturile spaniole și franțuzești.


Sezon

Când este sezonul calcanului?

Calcanul este disponibil pe tot parcursul anului. Experții recomandă cumpărarea calcanului între lunile septembrie și aprilie.

Ofertele noastre de pește proaspăt

Valabilitate: din 23.05.2024 până în 29.05.2024


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit calcanul și cum se depozitează acesta?

Calcan proaspăt în detaliu

Din punct de vedere culinar, calcanul este foarte solicitat. Potrivit gurmanzilor, carnea sa delicată este întrecută doar de limba de mare. Partea inferioară albă este mai apreciată, iar cunoscătorii nu refuză oasele din jur. Este potrivit pentru toate metodele de preparare, cu excepția prăjirii, astfel își pierde aroma excelentă. Untul fierbinte sau sosul olandez pe bază de pește este perfect pentru a însoți carnea fină, foarte ușor condimentată, care trebuie gătită la perfecție. Calcanul proaspăt trebuie păstrat la frigider și consumat în câteva zile. Înghețat rezistă câteva luni.


Ingrediente

Ce conține calcanul

Carnea fragedă și slabă a peștelui este plină de substanțe minerale valoroase, cum ar fi iodul. Pentru un stomac sensibil, carnea de calcan devine un deliciu, deoarece conținutul său ridicat de proteine o face deosebit de ușor de digerat.

Valoare nutritivă
 

kcal: 82 kcal

Carbohidrați: 0 g

Proteine: 16,7 g

Grăsimi: 1,7 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,02 mg

Vitamina B2: 0,15 mg

Vitamina B6: 0,29 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 0,6 mg

 

Minerale

 

Calciu: 17 mg

Fier: 0,5 mg

Potasiu: 290 mg

Magneziu: 45 mg

Sodiu: 114 mg