Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Codul: un pește de apă sărată, cu conținut scăzut de grăsimi

Codul este un pește de apă sărată care se găsește în numeroase zone marine. Codul care nu este matur din punct de vedere sexual se numește moruă. În Marea Baltică, orice cod, inclusiv cel adult, se numește moruă. Zonele din care provine codul sunt întregul Atlantic de Nord, nordul Pacificului, Marea Nordului și Marea Baltică.

Informații utile

Codul are următoarele proprietăți speciale

Cod proaspăt în detaliu

Codul poate ajunge la o dimensiune impunătoare de până la 1,5 metri. Se hrănește, în principal, cu animale marine mici. Peștii adulți mănâncă și pești mici. De cele mai multe ori, acesta este colorat în verde, maro și roșu. Poate fi găsit la adâncimi de până la 600 de metri, dar și în zone marine mai puțin adânci, de-a lungul coastelor.

Codul sau morua are un corp lung, o înotătoare pe burtă și una pe anus și mai multe înotătoare dorsale rotunde, dispuse foarte aproape una de cealaltă. Se caracterizează printr-o carne de pește foarte slabă, gustoasă și fragedă. Datorită conținutului scăzut de grăsime, este adesea vândut uscat, sub denumirea de batog sau cod uscat și sărat.


Proveniență

De unde provine codul?

Codul trăiește în Atlanticul de Nord, în Oceanul Arctic și, de asemenea, în Marea Baltică. În trecut, populația codului era foarte mare în Atlanticul de Nord, dar în prezent, din cauza pescuitului excesiv, codul nu se mai găsește decât în anumite părți ale oceanului.


Sezon

Când este sezonul codului?

Cea mai mare parte a codului pus în vânzare este pescuit în largul Islandei și în Marea Barents. O altă zonă de pescuit se află în largul insulei Spitsbergen. Islanda, Norvegia și Rusia sunt țările care pescuiesc și exportă cele mai mari cantități de cod. Deoarece codul este unul dintre cei mai importanți pești comestibili din lume, este pescuit continuu și nu are un sezon de pescuit specific. Cu o singură excepție: Codul de iarnă din Norvegia, numit și skrei, este pescuit în mod tradițional doar din ianuarie până în aprilie. În timp ce stocurile de cod sunt în scădere, cele de skrei rămân stabile, datorită sezonului de pescuit limitat.

Ofertele noastre de pește proaspăt

Valabilitate: din 13.06.2024 până în 19.06.2024


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit codul și cum se depozitează acesta?

Cod proaspăt în detaliu

Sub formă de file, codul este un preparat din pește popular în preparatele calde. Filetat, poate fi prăjit în pesmet, în stare naturală sau pe grătar are un gust excelent, poate fi călit și este potrivit pentru mâncăruri cu pește fiert. Gustul codului poate fi completat prin adăugarea de lămâie, sos ușor de hrean, dar și sosuri cu verdețuri. Totuși, aceste garnituri trebuie dozate cu moderație, astfel încât să nu depășească prea mult aroma proprie a codului. Peștele proaspăt trebuie consumat în cel mai scurt timp posibil. Codul poate fi păstrat la frigider timp de câteva zile.


Rețete

La ce poți folosi codul


Ingrediente

Ce conține codul

Codul nu este numai o sursă excelentă de proteine. De asemenea, furnizează organismului minerale și oligoelemente importante. De asemenea, conține vitaminele B12 și D, care au o influență pozitivă asupra creșterii oaselor.

Valoare nutritivă
 

kcal: 76 kcal

Carbohidrați: 0 g

Proteine: 17,7 g

Grăsimi: 0,6 g

Vitamine

 

Vitamina A: 7 µg

Vitamina B1: 0,06 mg

Vitamina B2: 0,05 mg

Vitamina B6: 0,2 mg

Vitamina C: 2 mg

Vitamina E: 1 mg

 

Minerale

 

Calciu: 26 mg

Fier: 0,3 mg

Potasiu: 352 mg

Magneziu: 24 mg

Sodiu: 72 mg