Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Caisele: mici și dulci

Caisele, numite uneori și marille în Austria, Tirolul de Sud și anumite părți din Bavaria, sunt foarte apreciate și sunt fructele arborelui numit cais. Aparțin familiei trandafirilor. Caisa este un fruct sâmburos.

Informații utile

Caisele au următoarele proprietăți speciale 

Caise proaspete, în detaliu

Când sunt coapte, caisele sunt galbene până la portocalii și se colorează ușor în roșu pe părțile expuse soarelui. Coaja caiselor este netedă și aproape fără puf, fiind diferite astfel de alte fructe, precum nectarinele. Caisele conțin vitaminele C, B1 și B2, precum și calciu și fosfor. Sunt bogate în minerale, precum potasiu, fier și carotină. Carotina din vitamina A este benefică părului și ochilor.


Proveniență

De unde provin caisele?

Deși acum se găsesc în întreaga lume, caisele sunt originare din nord-estul Chinei, din apropierea graniței cu Rusia. Cu toate acestea, între timp, și câmpiile din Ungaria au devenit o zonă importantă de cultivare, fiind cunoscute datorită caiselor foarte zemoase recoltate din aceste zone. O parte mare din caise provin din Spania, Italia și Turcia.


Sezon

Când este sezonul caiselor?

Perioada recoltării durează din iunie până în martie.


Utilizare și depozitare

La ce se pot folosi caisele și cum se depozitează?

Caise proaspete, în detaliu

Caisele proaspete sunt ideale pentru a fi consumate simple, dar sunt potrivite și pentru prăjituri, deserturi și gemuri de caise. În bucătăria japoneză, caisele sunt conservate pentru a rezista pe perioade mai lungi de timp. Marmelada de caise este foarte apreciată. Marmelada de caise se folosește pentru torturi Sacher sau pentru umplerea gogoșilor. În bucătăria austriacă, sunt foarte apreciate și găluștele cu caise, un tip de prăjituri al căror ingredient principal sunt caisele.

Sunt delicioase și în băuturi

Caisele nu sunt ideale numai pentru mâncăruri, dar și pentru băuturi. Fructele se folosesc pentru schnaps de caise. De asemenea, datorită gustului amărui și a aromei puternice de marțipan, sâmburii de caise se folosesc în producția de amaretto. Ideal, caisele se consumă proaspete. Dacă este posibil, se pot depozita pe perioade scurte într-o pungă de hârtie, în compartimentul de fructe din frigider.Ingrediente

Ce conțin caisele

Caisele sunt bogate în vitamina A și au efecte benefice asupra părului și pielii. 

Valoare nutritivă
 

kcal: 43 kcal

Carbohidrați: 8,5 g

Proteine: 0,9 g

Grăsimi: 0,1 g

Vitamine

 

Vitamina A: 280 µg

Vitamina B1: 0,04 mg

Vitamina B2: 0,05 mg

Vitamina B6: 0,07 mg

Vitamina C: 10 mg

Vitamina E: 0,5 mg

 

Minerale

 

Calciu: 17 mg

Fier: 0,6 mg

Potasiu: 280 mg

Magneziu: 9 mg

Sodiu: 2 mg