Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Cârnatul fiert: versatil și delicios

Cârnații fierți reprezintă mezeluri care au fost preparate prin fierbere, prăjire, coacere sau alte metode similare. Procesul de preparare face ca acești cârnați să fie ușor de tăiat și crocanți. Cârnatul fiert este alcătuit din 50% carne slabă, 25% slănină și 25% apă.

Informații utile

Cârnatul fiert are următoarele proprietăți speciale

Termenul „cârnat fiert” este un termen comun pentru tipurile de cârnați care se prepară într-un mod similar. În timpul procesului de preparare, carnea slabă cu slănină este puternic tocată într-o mașină de tocat carne. Amestecul de carne trebuie să fie în permanență bine răcit, pentru a nu se închega prea devreme. O metodă constă în adăugarea de apă cu gheață.

Apoi, se adaugă sare de bucătărie/sare pentru saramură cu nitriți, care dizolvă proteinele și are un efect de conservare. În această etapă, se adaugă ierburi și condimente, se amestecă, iar conținutul se introduce în intestine. În următoarea etapă, cârnații se fierb. Acest lucru se întâmplă de obicei la aproximativ 68 de grade Celsius. Consistența cârnaților depinde de capacitatea de legare a apei din carne.

Cârnat fiert proaspăt în detaliu

Cârnații fierți sunt împărțiți, de regulă, în patru grupe:

  • Cârnăciori fierți (cârnați vienezi, cârnați Bockwurst)
  • Cârnați fierți tocați (cârnați de Lyon, cârnați albi, cozonac de carne)
  • Cârnați fierți grosieri (salam vânătoresc, cârnați de bere, cârnați Cracovia)
  • Cârnați fierți cu umplutură (cârnați cu cașcaval)

Proveniență

De unde provine cârnatul fiert?

Mezelurile erau deja cunoscute în Grecia în secolul al VIII-lea î.Hr. În așa-numitele „lupte cu cârnați”, câștigătorul primea un cârnat în semn de recunoaștere. Romanii erau, de asemenea, mâncători pasionați de cârnați. „Cârnat fiert” este termenul folosit pentru toate tipurile de cârnați ale căror carne intră mai întâi în contact cu apă sau gheață și apoi este fiartă, prăjită sau coaptă. Prin această metodă, proteinele musculare conținute se coagulează, iar cârnatul devine ușor de tăiat.


Sezon

Când este sezonul cârnatului fiert?

Cârnatul fiert este disponibil pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit cârnatul fiert și cum se depozitează acesta?

Cârnat fiert proaspăt în detaliu

Cârnatul fiert este potrivit ca garnitură pentru pâine, pentru tocănițe consistente, salată de paste sau de cartofi. Cunoscuți sunt cârnații de Lyon, care sunt făcuți în membrană artificială. Produse populare mai sunt și cârnații cu durată mare de conservare uscați la aer și afumați, în membrană artificială, precum și cârnații bavarezi albi în membrană naturală. Cârnații vienezi sau Frankfurt sunt, de asemenea, foarte populari. Alte tipuri de cârnați fierți sunt cârnații de bere, salamul vânătoresc, cozonacul de carne și Mortadella.

Cârnatul fiert, la fel ca și cârnatul gătit, poate fi păstrat în frigider timp de 2 până la 4 zile, la o temperatură cuprinsă între 0 și 4 grade. Produsele deja deschise trebuie consumate în câteva zile. De asemenea, cârnatul fiert poate fi congelat la o temperatură de minus 18 grade. Ambalajul trebuie să fie bine închis.


Rețete

La ce poți folosi cârnatul fiert


Ingrediente

Ce conține cârnatul fiert

În trecut, cârnatul fiert era mult mai bogat în grăsimi. În prezent, la prepararea cârnaților se folosește mai mult mușchi decât țesut adipos. În medie, cârnații fierți conțin aproximativ 25% grăsime. În plus, 100 de grame de cârnați fierți conțin în medie 12 grame de proteine, 20 de grame de grăsimi, 225 de kilocalorii și 0,2 grame de carbohidrați.